Skip to main content

Munkaerőpiaci-vagyonvédelmi körkép Securitas

A pandémia átalakította a munkaerőpiaci viszonyokat is. Új, rugalmas munkavégzési formák nyertek teret, például az otthoni vagy hibrid munkavégzés. A munkahelyek számára magával hozta a digitalizáció előrelépését. Ács Tibor, a Securitas Kft. HR vezetője pár kérdés erejéig betekintést nyújt a vagyonvédelem munkaerőpiaci helyzetébe

Közzétett
12 augusztus 2022 15:07

Milyen most a munkaerőpiaci helyzet? Érezhető negatív munkaerőpiaci hatás a vagyonvédelmi szektorban?

Hazánkban jelenleg a munkaerőpiacot egy kettőség jellemzi, miszerint egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. A munkanélküliségi ráta 3,5% körül mozog, ami megközelítőleg 170.000-180.000 munkanélkülit jelent és körülbelül 150.000 betöltetlen álláshely van jelenleg Magyarországon. Kizárólag csak a számokat vizsgálva gondolhatnánk, hogy akkor nincs is probléma, mivel a munkanélküliekkel fel lehet tölteni az üres álláshelyeket, de sajnos ők egymással nem kompatibilisek ezt nevezzük kvalitatív munkaerő hiánynak.  A kvalitatív munkaerő hiányból az következik, hogy megfelelő képzettség hiányában nem integrálható, nem vezethető át ez a munkanélküli réteg a munkaerőpiacra. A vagyonvédelmi szektort illetően becslések szerint hiányzik megközelítőleg 10.000 vagyonvédelmi szakember.

Tapasztalataink alapján elmondható, hogy a vagyonvédelmi szektorban is jelen van a kvalitatív munkaerő hiány, vagyis míg pályázók számát tekintve elégedettek lehetnénk, de a megfelelő szakirányú végzettség és a munkavállaláshoz elengedhetetlenül fontos, érvényes igazolványok, dokumentumok tekintetében az elégedettségünk már nem teljesen felhőtlen.

A napokban megjelent kormánydöntések is vélhetően befolyásolni fogják a jelenlegi munkaerőpiaci trendeket. Egyfelől a növekvő megélhetési költségek egy tovább erősödő igényt fognak generálni a munkavállalókban a teljesen jogszerű foglalkoztatás iránt. Másfelől a rendőröknél történő béremelés, a 4000 határvadásszal történő állománybővítés munkaerőt szívhat el a szektorból, illetve maradásra bírhatja a jelenleg álláskeresési szándékkal rendelkező rendőröket így ők nem jelennek meg potenciális álláskeresőként a piacon. Véleményem szerint a Pandémia kevésbé érezteti már a hatását, olyan értelemben, hogy az emberek, megszokták, elfogadták, nem kap akkora figyelmet, mint mondjuk a kezdetekkor. Természetesen továbbra is szükséges a megfelelő munkavédelmi intézkedések foganatosítása a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a biztosítására és az egyéni védőeszközök használata.

Nehezebb a jelen gazdasági helyzetben a munkaerőfelvétele és megtartása?

A munkaerőmegtartása eddig is és ezután is kiemelt jelentőségű feladat lesz minden munkáltató számára így számunkra is, mivel továbbra is komoly verseny folyik a munkavállalókért. A pandémiás időszak előtt a munkavállalók gyorsan és könnyedén váltottak munkahelyet a jobb fizetés, illetve munkafeltételek reményében, majd a Pandémia alatt ez lelassult. A Securitas számára sokáig inkább versenyhátrányt jelentett a teljesen jogszerű foglalkoztatás, viszont körülbelül a Pandémia és az azt követő időszak tapasztalata alapján azt látjuk, hogy a transzparens foglalkoztatás vonzó és egyre nagyobb biztonságot, motivációt jelent a munkavállalók számára. Felértékelődött a munkavállalók számára annak a jelentősége, hogy a jogszabályoknak megfelelő legyen a bérezésük, valamint a foglalkoztatásuk egyéb feltételei. Kollégáink élvezik azokat az előnyöket is, hogy valóban van fizetett szabadságuk, ha keresőképtelenek, akkor is a hivatalos bére alapján kapja meg a betegszabadságára járó távolléti díját, illetve ha táppénzes állományba kerül akkor a táppénzét és ugyanilyen pontosan kapja meg az őt megillető pótlékokat, a különböző adókedvezményeket, családi adókedvezményt, első házasok kedvezményét vagy éppen a 25 év alattiak SZJA kedvezményét. Én azt prognosztizálom, hogy a munkaerő megtartása továbbra is nehéz feladat lesz különösen a szürke, illetve a fekete zónában működő munkáltatók számára, mert a megnövekedett megélhetési költségek miatt a kiszámítható módon történő foglalkoztatás nyújtotta biztonságérzet felértékelődik a közeljövőben.

Talán kijelenthetjük, hogy a hibrid munkavégzés népszerűségét a pandémia hozta magával. HR vezetőként mi a véleményed, tapasztalatod erről a formáról?

Magyarországon abszolút igaz ez a kijelentés, nem volt túlságosan elterjedt munkavégzési forma a home office, vagy a távmunka. Bár azt fontos megjegyezni, hogy a törvényi szabályozás sem volt ebben túlságosan rugalmas. A munkajog szerint home office nem létezik, illetve létezett ez a gyakorlatban kialakult munkavégzési forma, a munka törvénykönyve a távmunka fogalmát ismerte és szabályozta, viszont idén június 1-jétől törvényi erőre emelkedett a távmunkavégzésnek és a home officenak a tulajdonképpeni összegyúrása. Ezt a két foglalkoztatási formát a munka törvénykönyvében szabályozzák és ez csökkentette a távmunka és a home office közötti szakadékot. Mindenképpen pozitív hatású.

Két út látszik, az egyik a visszarendeződés útja, ahol a munkáltatók egy része újra az irodában szeretné látni a munkavállalókat és kevésbé rugalmasak, tehát visszaáll a pandémia előtti rend. A másik, hogy a cégek egy egy jelentős csoportja felismerte azt a lehetőséget, hogy ezzel tudja akár a saját költségeit csökkenteni, hiszen elegendő egy kisebb költségű irodát bérelni, kisebb helyet, kevesebb rezsivel. Ez a rugalmas munkavégzési forma segít a munkavállalóknak megteremteni a work-life balance-ot, nem kell reggel és délután utazási idővel tölteni az idejüket, napközben eltudnak apróbb ügyeket intézni telefonon, vagy akár személyesen is, úgy hogy a munkafeladataik ellátása ne sérüljön. A hibrid munkavégzés a Pandémiát követően sokkal népszerűbb, mint korábban volt. Két éves tapasztalat van a Securitas mögött is ezen a területen, és a hibrid munkavégzést abszolút preferáljuk. Ezzel kapcsolatban a munkaszerződés módosítások már elkészültek és augusztus 1-jétől tovább fogjuk működtetni ezt a foglalkoztatási formát. Motiválóan hat a munkavállalókra is, jobban tudnak gazdálkodni az idejükkel, sokkal könnyebben egyeztetik össze a mindennapi munka mellett az otthoni feladataikat.

Sajnáljuk, de ezt a böngésző típust honlapunk nem támogatja. A megfelelő felhasználói élmény érdekében kérjük, hogy a következő böngészők valamelyikét használja honlapunk megtekintéséhez: Chrome, Safari, Firefox vagy Edge.