Skip to main content

Biztonságtechnika a Securitas-nál

A Securitas biztonságtechnikai eszközök tervezését, telepítését, karbantartását és eseti hibaelhárítását, valamint az ezekkel kapcsolatos műszaki szaktanácsadást is biztosítja. A témában Szemán Pétert kérdeztük, a Securitas Kft. Biztonságtechnikai üzletágfejlesztőjét.

Közzétett
16 március 2023 08:54

Szemán Péternek hívnak, a magánbiztonsági iparágban dolgozom nagyjából 10 éve. 

Egész életemben próbáltam arra törekedni, hogy környezetemet biztonságosabb hellyé változtassam.   Ennek a folyamatnak első állomása volt a Budapesti Rendőrfőkapitányság, ahol 5 évet dolgoztam, mint járőr. Mivel gyorsan kiderült számomra, hogy a rendőrségi karrier nem arról szól, amiről kisgyerekként álmodozik az ember, a Közszolgálati Egyetemet már tudatosan civil szakon kezdtem meg, majd diplomáztam le, mint rendészeti igazgatásszervező (biztonságszervező).

Diplomám megszerzése után kisebb élőerős cégeknél dolgoztam vagyonőr/váltásvezetőként, de megelégelve azt, hogy havonta változik a munkáltató cég, állást kerestem a biztonságtechnikai piacon, melyről úgy gondoltam, hogy fehérebb foglalkoztatást biztosít.

Belecsöppentem a biztonságtechnikai értékesítés/projektmanagement világába, ahol az első pár évben egy prémium minőséget képviselő (és egyébként Securitas által is preferált márkákat forgalmazó) disztribútornál ismerkedhettem meg a videómegfigyelő-, beléptető-, és behatolásjelző rendszerekkel, különböző videó management szoftver megoldásokkal.

Karrierem későbbi szakaszát a Securitas-nál folytathattam, ahol még jobban belekóstolhattam a biztonsági szolgáltatások világába és megismerkedhettem a biztonságtechnika speciális válfajával is. Olyan projektekben vehetek részt, ahol nagyvállalatoknak segíthetek üzemi lopás megelőzésében, klasszikus iparbiztonság megteremtésében, vagy épp ürítésmentesség (termelés, szolgáltatás folytonosság) elérésében közveszéllyel fenyegetés esetén.

A biztonságtechnikai üzletág működése

A biztonságtechnikai üzletág pillanatnyi működését tekintve elmondható, hogy szoros kapcsolatot ápolunk a végfelhasználókkal és a bejövő igények alapján előzetes felmérés során különböző személyre, feladatra, környezeti specifikumokra szabott biztonságtechnikai megoldásokat kínálunk nekik.

Miután megálmodtuk a biztonsági koncepciókat, a Securitas Kft. által minősített alvállalkozók segítségével megtervezzük és árajánlat formájába öntjük az ügyfeleknek javaslatunkat.

Fontos, hogy ezen alvállalkozóinkkal a közös munka akár 10 éves múltra is visszanyúlhat, így minden egyes lépésükben megbízunk, és úgy tudunk felelősséget vállalni a munkájukért, mintha saját alkalmazottaink lennének.

Miután ezek az árajánlatok megrendelésre kerülnek, a már említett alvállalkozók segítségével letelepítjük az eszközöket és igény esetén az eszközök karbantartásáról is gondoskodunk.

Közép-hosszútávú terveink között szerepel saját alkalmazású mérnökökkel, telepítőkkel bővíteni biztonságtechnikai csapatunkat.

A Securitas fejlesztései a biztonsági piac számos szegmensében nyújtanak ügyfeleinknek biztonságosabb környezetet, úgy hogy közben jelentősen csökkentik rendszeresen felmerülő költségeiket.

Az egyik ilyen megoldás az RVS (Remote Video Solution) azaz a távoli videós megfigyelés.

Ezzel a technológiával optimalizálhatjuk az élőerős személyzet óraszámát a biztonsági szint csökkentése nélkül. Ha van egy jól működő, analitikákkal felvértezett kamerarendszer az ügyfélnél, akkor ezeket a kamerákat távoli eléréssel tudjuk menedzselni. Itt szó sincs arról, hogy diszpécsereinknek folyamatosan figyelnie kellene több száz, több ezer kamera által beküldött streamet, hiszen ehhez hatalmas sávszélesség, feneketlen tárhely és soha el nem fáradó személyzetre lenne szükség. A megoldás alapja a videóanalitika. Ha például behúzunk egy virtuális vonalat, amit átlép egy, a területen jogszerűtlenül tartózkodó személy, a diszpécser azonnal megkapja a képet és intézkedhet a jogellenes cselekmény megszüntetéséről, akár a járőrt, rendőrséget értesítve, akár IP hangszórón keresztül történő élő kommunikációval.
Ehhez a projekthez köthető további megoldásunk, a dróndetektálás, ami azért nagyon fontos, mert számos ügyfelünk adott visszajelzést arról, hogy a védett területén, az ablakon ,,bekukucskálva” vagy kerítésvonalon belüli területi specifikációkat kémlelve, üzleti hírszerzés céljából valaki megpróbált érzékeny információkat megszerezni drón segítségével. Amennyiben a drónok jelenlétét időben detektáljuk, ezek az érzékeny információk megvédhetők (például egy koncepcióautó nem gurul ki tesztkörre, hanem bent marad a garázsban; az információérzékeny tárgyalások azonnal berekeszthetők, hogy ne kerülhessen ki hangfelvétel vagy kép-és hanganyag a külső szemlélők számára).

Egyedi megoldásaink

A Securitas a fentieken túl számos egyedi rendkívül hasznos megoldással rendelkezik, az egyik ilyen pl.: a Smart Gate, amely segít a humánerőforrásigény csökkentésében.

A Smart Gate rendszer alapja egy felhőalapú szoftver, amely egy kültéri kioskon keresztül elérhető a sofőrök számára. A kamion sofőrök érkezéskor be tudnak jelentkezni a site-ra, amiről akár a raktár, akár egy erre dedikált szolgálat kap egy üzenetet. Amennyiben elő van készítve a kirakodásra alkalmas rámpa, vagy a kiszállítandó áru, egy gomb megnyomásával, sms-ben tudják értesíteni a kamionsofőrt, hogy pontosan melyik rámpára kell beállnia, illetve mikor. Innentől további teendője nincs a végfelhasználó kollégáinak, hiszen a rendszámfelismerő kamera automatikusan nyitni fogja a sorompót, belépteti a rendszerbe, kilépéskor pedig ugyanez a folyamat végrehajtásra kerül.

Kiváló megoldásunk még a végellenőri rendszer, az automatizált kiürítési pont vagy akár a távolról elérhető alkoholszonda, melyekkel szintén számos élőerős optimalizálás megoldható, ezekről beszélgessünk egy személyes találkozó keretein belül. 

Úgy gondolom, hogy a Securitas Kft. a biztonság minden területére kiterjedő, szerteágazó tudásával, valamint multinacionális hátterével és az ezen háttér nyújtotta országokon, kontinenseken átívelő leírhatatlan mennyiségű tapasztalatával tud kiemelkedni a számos kiváló magyarországi biztonsági cég közül.

Sajnáljuk, de ezt a böngésző típust honlapunk nem támogatja. A megfelelő felhasználói élmény érdekében kérjük, hogy a következő böngészők valamelyikét használja honlapunk megtekintéséhez: Chrome, Safari, Firefox vagy Edge.